ماده 50
هر گاه برای اجرای طرحهای عمرانی و صنعتی و توسعه کشاورزی و سدسازی و تأسیسات اصلی و فرعی مربوطه و استفاده از منابعآبهای سطحی و زیرزمینی احتیاج به اراضی و ابنیه و مستحدثات و تأسیسات و سایر حقوق متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد و ضرورتتصرف به تصدیق وزارت آب و برق و مدیر عامل سازمان برنامه رسیده باشد وزارت آب و برق و مؤسسات و شرکتهای تابع میتوانند اراضی و ابنیه ومستحدثات را به شرح زیر خریداری و تصرف بنمایند و در موارد ضروری و فوری با تصویب وزیر آب و برق انجام تشریفات ارزیابی و پرداخت بهایخرید مانع تصرف و اجرای کار نیست مشروط بر اینکه قبل از تصرف وضع موجود وسیله کارشناس و نماینده مجری طرح مشخص و صورت مجلسشده باشد.
الف - تعیین بهای اراضی و ابنیه و مستحدثات و تأسیسات و سایر حقوق از طریق توافق بین دستگاه های اجرائی و مالکین آنها بعمل میآید ودر صورت عدم توافق هیئتی مرکب از وزیر آب و برق و وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مدیر عامل سازمان برنامه - دادستان کل - مدیر کلثبت یا نمایندگان آنها تعیین قیمت خواهند کرد و رأی این هیئت قطعی است و در صورتیکه مالک یا مالکین حاضر بامضاء سند واگذاری نشوند پساز سپردن بها از طرف وزارت آب و برق بصندوق ثبت محل دادستان شهرستان یا نماینده او سند انتقال را از طرف مالک یا مالکین امضاء خواهد کرد.
ب - ملاک تعیین قیمت اراضی و ابنیه و مستحدثات و تأسیسات و سایر حقوق عبارت از بهای عادله مشابه آنها واقع در حوزه عملیات در سال قبلاز تاریخ تصویب طرح مقدماتی بدون رعایت تأثیر اجرای عملیات در قیمتها است که با استفاده از نظر کارشناس یا کارشناسان بعمل میآید.
ج - بهای املاک مزروعی و باغات و قلمستانها طبق بند (ب) تعیین و با رعایت مواد 5 و 6 قانون طرز تملک اراضی مورد نیاز سد فرحناز پهلویمصوب 25 خرداد 1345 بمالک و کشاورزان پرداخت خواهد شد.
تبصره 1;
تاریخ 28ر2ر1337 مذکور در بند (ت) ماده 5 و جمله (تاریخ تقدیم این لایحه) مندرج در ماده 6 قانون طرز تملک اراضی مورد نیاز سدفرحناز پهلوی به (سال قبل از تصویب طرح مقدماتی) تغییر داده می شود.
تبصره 2:
در صورتیکه در اثر اجرای طرح خسارتی (بدون لزوم تصرف و خرید) باشخاص وارد آید خسارت بر اساس مقررات این ماده تعیین وپرداخت خواهد شد.
تبصره 3:
در مواردی که خسارت ناشی از نقصان آب باشد و جبران کسری آب امکانپذیر باشد بدون پرداخت خسارت تعهد تحویل کمبود آب بحد مصرف مفید خواهد شد و الا خسارت پرداخت می شود.
تبصره 4:
اراضی واقع در خارج محدوده شهرها که در مسیر شبکه آبیاری قرار میگیرند با رعایت حریم مورد نیاز از طرف صاحبان این اراضیبدون تشریفات و مجاناً در اختیار دولت قرار میگیرد.
در صورتیکه در اراضی مزبور مستحدثات یا اعیانی وجود داشته باشد و بر اثر اجرای طرح تأسیسات مذکور در فوق از بین برود یا خسارتی بآنها واردشود مؤسسات دولتی مربوط باید خسارت مالک اعیانی را به ترتیب مذکور در این ماده تقویم و پرداخت نماید بدون این که کارهای ساختمانی از جهتپرداخت خسارت متوقف شود. حریم انهار و شبکه آبیاری به پیشنهاد وزارت آب و برق بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
تبصره 5:
در مورد اراضی که در اجرای قوانین اصلاحات ارضی بزارعین واگذار شده مفاد تبصره 2 ماده 19 قانون اصلاحی قانون اصلاحاتارضی مصوب 19ر10ر40 رعایت می شود.
تبصره 6:
وزارت کشاورزی میتواند برای اجرای طرحهای توسعه کشاورزی از اختیارات این ماده و تبصرههای مربوط استفاده کند و در چنینمواردی وزیر کشاورزی بجای وزیر آب و برق خواهد بود.
ماده 51
در صورتیکه در اثر ملی شدن آب در ناحیه یا منطقهای آب قنوات و چاهها و هر نوع تأسیسات استخراج آب زیرزمینی متعلق باشخاص تملک شود و یا در اثر اجرای طرحهای مربوط بملی شدن منابع موجود نقصان یافته یا خشک شوند بترتیب زیر برای جبران خسارت عملخواهد شد:
- در مواردیکه اراضی زراعتی آبی مشروب شده بوسیله این منابع در محدوده طرح عمرانی قرار گیرند و تأمین آب آنها از منابع ملی شده طرحمقدور باشد یا در مواردی که این اراضی خارج محدوده طرح عمرانی بوده و تأمین آب آنها از منبع دیگر بحد مصرف مفید امکانپذیر باشد فقط بهایعادله قنات یا تأسیسات استخراج آب طبق مقررات این قانون بمالک یا متضرر پرداخت می شود در غیر اینصورت خسارت طبق تبصره 1 ماده 50این قانون تعیین و پرداخت خواهد شد.
- نسبت بچاهها و قنوات و تأسیسات مربوط باستخراج آب زیرزمینی که قانوناً مییابد پروانه داشته باشند ولی بدون پروانه ایجاد شدهاندطبق تبصره 2 ماده 23 این قانون اقدام خواهد شد.
- در مورد اراضی که از منابع ملی شده در داخل و یا خارج طرح آبیاری میشوند و خسارت آنها طبق این قانون پرداخت شده است بهای آبمصرفی طبق مقررات و معیارهای وزارت آب و برق مانند سایر مصرفکنندگان آب از طرف مصرفکننده باید پرداخت شود.
- در مورد اراضی و تأسیسات کشاورزی اشخاص و کشاورزانی که از خارج طرح بداخل طرح جابجا میشوند طبق ماده 8 قانون راجع به الحاقهشت ماده به آئیننامه اصلاحات ارضی مصوب 22ر3ر1346 عمل خواهد شد.
ماده 52
وزارتخانههای منابع طبیعی و اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مجازند مراتع غیر مشجر و اراضی موات و بایری که مورد احتیاجوزارت آب و برق بمنظور اجرای طرحهای عمرانی باشد در اختیار آنوزارتخانه قرار دهند.
تبصره 1:
وزارت آب و برق رأساً یا بوسیله سازمانها و شرکتهای تابع خود هر گونه دخل و تصرفی که بمنظور بهرهبرداری لازم بداند میتواند دراراضی واگذاری مزبور بکند.
تبصره 2:
به منظور حفظ اراضی واگذاری به صورت اولیه یا دائر و جلوگیری از تجاوز به اراضی مزبور وزارت آب و برق میتواند به وسیله پلیسآب وظایف و اختیاراتی را که طبق مقررات قانون حفاظت و بهرهبرداری از منابع طبیعی به عهده وزارت منابع طبیعی محول شده است مستقیماً انجامدهد و از متجاوزین خلع ید کند.
تبصره 3:
در مورد اراضی واگذاری از طرف وزارتین منابع طبیعی و اصلاحات ارضی و تعاون روستائی بوزارت آب و برق در صورتیکه سندمالکیت بنام وزارتخانه مذکور در فوق صادر شده باشد ثبت اسناد مکلف است اسناد مالکیت صادر را بنام وزارت آب و برق ثبت نماید و در صورتیکه سند مالکیت صادر نشده باشد جریان ثبتی را بنام وزارت آب و برق تا صدور سند مالکیت ادامه دهد.